Sagalassos ve Burdur Müzeleri

26 Ekim 2019

Haziran başında Sagalassos Antik Kenti ve Burdur Müzesi’ni gezdim. Yolum Salda’dan geçtiği için bu sene de uğramadan yapamadım. Daha önce kapalı olduğu için giremediğim Maldivler Plajı’na girebildim bu sefer. Burası gölün diğer kıyılarından biraz farklı. Plajın 10 – 15 metrelik bölümü yumuşak ve kaygan bir zemin. Benim gibi kendinizi yerde bulmamanız için dikkatli yürümenizi tavsiye ederim. Ayrıca suyun zemini de daha yumuşak. İlk adımda nerdeyse dizime kadar dibe battım diyebilirim.

Salda – Maldivler Plajı
Sagalassos Antik Kent

Sagalassos, Ağlasun’un kuzeyinde, denizden 1700 metre yükseklikte, Roma İmparatorluk döneminin önemli şehirlerinden biriymiş. Denizden uzak olması buranın çok fazla zarar görmeden iyi şekilde kalmasını sağlamış.  Yukarı Agora ve Aşağı Agora olarak iki bölümden oluşuyor. Yukarı Agora’da en etkileyici yapı olan Antoninler Çeşmesi’nin suyu bugün de akmaya devam ediyor. Neon Kütüphanesi’nin içindeki mozaik zemin ise görmeye değer. Konumu sebebiyle ve yağış alan bir bölge olmasından şehirde çeşmeler ve su kanalları yapılmış.

Sagalassos’taki heykelleri görmek için Burdur Müzesi’ne mutlaka uğrayın. İmparator Hadriani ve Marcus Auralius’un dev heykellerininin baş ve ayak kısımları burada. Sagalassos’ta ise kimi heykellerin replikaları var.

Burdur Arkeoloji Müzesi

Sagalassos, Kibyra ve Kremna Antik Kent kazılarından çıkarılan heykeller Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Müzenin girişindeki ilk bölümde Sagalassos, girişin sağ bölümde ise Kibyra ve Kremna Antik Kentlerinden çıkan heykeller sergileniyor. Üst katta ise tarih öncesi çağlardan kalan kaplar, kandiller, camlar, makyaj malzemeleri, sikkeler… sergileniyor.  

Burdur Doğa Tarih Müzesi

19.yüzyıldan kalma Rum Ortodoks Kilisesi restore edilmiş ve Burdur Doğa Tarih Müzesi olarak açılmış. Burdur Doğa Tarih Müzesi’nde 10 milyon yıllık olduğu tahmin edilen Güney filinin (Mammuthus Meridionalis) 3.30 metre uzunluğundaki savunma dişi ve kürek kemiklerini görebilirsiniz. Ayrıca burda mastodon (bir mamut çeşidi), kuş, antilop, zürafa, aslan ve atlara ait kalıntılar ve fosiller de sergileniyor.