New Mexico’nun Hayalet Şehri Madrid

21 Şubat 2018

Amerika’nın güney batısında, yüzölçümü olarak beşinci en büyük eyaleti olan New Mexico’nun her köşesi sizi şaşırtacak bir sürpriz saklıyor. New Mexico’nun en büyük şehri Albuquerque ve sanat başkenti Santa Fe arasında uzanan Turkuaz Yol üzerinde sizi karşılayan hayalet şehir Madrid de bunlardan biri. ♣

Madrid, 1800’lü yılların ikinci yarısında bir kömür madeni şehri olarak kurulmuş. Kömür işi o kadar büyümüş ki bir zamanlar nüfusu Albuquerque’nin nüfusundan bile yüksekmiş. O dönem maden işçileri ve aileleri her sene Noel zamanı şehri ışıklarla donatır, mücevher gibi ışıl ışıl yaparlarmış. Bazı uçakların yolcularına ışıkları göstermek için gece uçuşlarında rota değişitrdiğini söyleyenler de yok değil.  O günleri anmak için şehrin yeni sahipleri her sene “Christmas Parade” düzenlemeye devam ediyorlar.

Kömür madeni sayesinde parlak bir dönem geçiren Madrid’in yıldızı doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte sönmeye başlamış. 1954’te maden şirketlerinin kapanması ile birlikte yöre halkının çoğu da başka şehirlere göç etmiş. Eşyalarını bile bırakarak şehri terk ettikleri için de Madrid hayalet şehir olarak anılmaya başlanmış. Kasabanın tamamı bir ara satışa bile çıkarılmış, alan olmamış. 1970’lerin başında sanatçıların kasabadaki evleri kiralamaya başlamasıyla birlikte kasaba tekrar canlanmaya başlamış. Yaklaşık 400 kişilik nüfusu olan Madrid, özellikle yaz aylarında ziyarete gelenlerle epey kalabalıklaşıyor. Yol boyunca rengarenk evlerdeki sanat galerileri, dükkanlar ve kafelerin olduğu Madrid Turkuaz Yolu üzerinde hem soluklanmak hem de atıştırmak için en uygun yer.

 

♣ Bu yazıdaki bazı kısımlar Ekim 2016 tarihli Bone Magazine’de yayınlanan New Mexico yazımdan alınmıştır.

 

Madrid fotoğraflarını satın almak isterseniz ArtandtheStreetShop sayfamıza bakabilirsiniz.

Benzer İçerikler