Suma’nın gündüzü ayrı gecesi ayrı bir dünya. Biz bu seferlik gecesinden bahsedeceğiz.
Ağaçlar, gökyüzü, yıldızlar, renkli ampuller, güzel müzik, dans eden insanlar, kostümlü tipler … Mini Müzikhol’ü bilenler anlayacaktır (bknz. 4 Nisan 2014 tarihli postumuz); biz ne zaman Suma’ya gelsek MM’nin yazlık mekanına gelmişiz gibi hissediyoruz. Cuma ve cumartesi günleri yerli yabancı değişik DJ’ler çalıyor. Ne kadar eğleneceğiniz biraz da DJ’in performansına bağlı.
Suma için o kadar da uzak değil desek yalan olur ama sabaha kadar Suma – Darüşşafaka metrosu –Taksim arası ring seferi yapan servisleri var. (Servis saatlerini Facebook sayfasından takip edebilirsiniz.) Bu arada gece gece servisle uğraşamam derseniz kapıda taksi bulmak da mümkün. Bu sene Zekeriyaköy Taksi ile anlaşmışlar. Biz saat 4 gibi çıktığımızda kapıda bekleyen 4-5 taksi vardı örneğin. Taksi şoförünün söylediğine göre alkol çevirmesi de oluyormuş, o yüzden bizden söylemesi hem kendi iyiliğiniz hem de ehliyetiniz için arabanızı almayın.
Suma’da giriş ücretli. Öğrenci 50 TL tam 60 TL. Ücrete hiçbir şeyin dahil olmadığını hatırlatalım. İçeride içki almak için önce kasadan kupon almanız gerekiyor. Sırada defalarca beklememek için bir sefer de birkaç içkilik kupon almanızı tavsiye ederiz. Suma’da aç da kalmıyorsunuz. Yemeklerin çoğu Datlı Maya’nın ustalarının elinden çıkıyor. Pide, lahmacun, sosisli, döner ve humus gibi seçenekler var.
Söylemeden geçmeyelim, Suma’da sadece eğlence yok sanat da var. Sanat Sepet Parkı’nda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunlarının eserleriyle adeta bir açık hava müzesi kurulmuş. Yaz sonuna kadar heykel sayısının 17’ye çıkması hedefleniyormuş. Serginin küratörü de Acedemie Leon Resim ve Heykel Atölyesi ve Heykel Parkı projesinin kurucusu Elçin Sümer. Daha fazla detay için bizim de bu bilgileri edindiğimiz http://suma-art.tumblr.com/ adresindeki blogdan ulaşabilirsiniz.
Sakın topuklu ayakkabı ve şık giysilerle gelmeye kalkmayın, göze batmanızdan geçtik rahat da edemezsiniz. Şort, tişört ve spor ayakkabı işinizi görür. Bu arada gece bazen serin olabiliyor. Üstünüze ince bir şey almak isteyebilirsiniz. Bu arada peruğuyla, kostümüyle gelen de bir sürü kişi oluyor. Aklınızda olsun.
Trees, sky, stars, colourful lights, good music, dancing, costumes… If you’ve been to Mini Muzikhol (MM), you’ll know what we’re talking about (see our post from 4 April 2014). Whenever we go to Suma, we feel like we are at the summer place MM.
During weekends, local and international DJs spin and how much you enjoy Suma depends on the performance of the DJ.
Suma is a little far from the city but there are shuttle buses between Suma-Darussafaka metro station and Taksim. And you can easily find taxis.
You have to pay to enter Suma (Student: 50 TL, Adult: 60 TL). Drinks aren’t included in the entrance fee. To buy a drink or something to eat you need to get tickets first. We advise you buy a couple of tickets at once so that you won’t have to wait in line if you run out of tickets. The food at Suma is from Datli Maya (www.datlimaya.com).
Suma is not only about fun but also art. Marmara University Art School graduates’ sculptures are displayed at the Sculpture Park. The curator is Elçin Sümer, the founder of Academy Leon and the Sculpture Park project. For more information visithttp://suma-art.tumblr.com/
Do not wear high heels or fancy clothes. T-shirts, shorts and sneakers are all you need. It may get chilly at night, so you may want to have a sweater with you. Feel free to come to Suma with a costume!
Suma Beach
Gümüşdere Mah. Boğaziçi Kampüs Yolu
No:1 / A Kilyos