New Mexico gezimizin en etkileyici kısımlarından biri Kırmızı Söğüt (Red Willow) halkının toprağı olan Taos Pueblo’ydu. Arkeologlar Taos Kızılderililerinin atalarının Colombus Amerika’yı keşfetmeden yıllar öncesinde bu vadide yaşadıklarını düşünüyorlar. Taos Vadisi’ndeki yıkıntıların yaklaşık bin yıl öncesinden kaldığı tahmin ediliyor.
Taos Pueblo’nun güneybatı mimarisinden etkilendiği söyleniyor. Dışarıdan bir ila beş katlı apartmanlar gibi gözüken yapılar aslında ayrı ayrı evlerden oluşuyor. Ortak duvarları olmasına rağmen evlerin birbiri arasında herhangi bir geçiş yok. Her evin kendi kapısı var. Yukarıdaki evlere dışarıya konulan merdivenler ile çıkılıyor. Bu şekilde tehlike anında merdivenleri yukarıya çekerek düşmanlarının veya yabancıların evlere girmesini engelliyorlarmış. Pueblo tamamen kerpiçten yapılmış ve dış duvarları hala düzenli olarak çamurla sıvanıyor. Elektrik ve su bağlantısı olmayan Pueblo’da yaşayan yaklaşık yüzelli kişi var. Bazı aileler ise eski duvarların dışında kalan daha modern evlerde yaşıyorlar. Kutsal günlerde veya özel kutlamalar içinse eski evlerini kullanıyorlar. Bu aileleri de içine katarsak Taos Pueblo topraklarında bindokuzyüzü aşkın kişi yaşıyor.
Taos Pueblo dağlarının tepelerinde bulunan ve kutsal sayılan Mavi Göl’den kaynaklanan Red Willow Deresi veya Rio Pueblo de Taos puebloda yaşayanların içecek su kaynağı. 1900’lü yıllarda alınan bir kararla Mavi Göl, Carson Milli Ormanı’nın bir parçası olarak kabul edilmiş. Bu kararla beraber kutsal sayılan bu bölgeye Taos Pueblo halkının dışında yabancılar da girmeye başlamış Hükümetle altmışdört yıllık hukuki bir mücadele sonucu 1970 yılının sonunda ABD Başkanı Richard Nixon’ın imzası ile yürürlüğe giren yasa sayesinde Mavi Göl gerçek sahiplerine geri dönmüş. Bu yasayla ilgili olarak “ABD Başkanı olarak bundan daha doğru bir hareket veya bundan daha fazla gurur duymamı sağlayacak bir şey düşünemiyorum” diyen Nixon’un Taos Pueblo halkının gözünde ayrı bir yeri var.
Taos Pueblo’da göreceğiniz kilise kalıntıları 1619 yılında yapılmış olan St Jerome Kilisesi’ne ait. 1680 yılındaki Peublo İsyanı sırasında İspanyol hakimiyetini topraklarından çıkarmak için kiliseyi yıkmışlar. Sözü edilen isyan New Mexico’daki bütün puebloları kapsamış ve ABD tarihinde ilk kez bir kabile topraklarına yerleşen kalabalık bir yabancı topluluğunu topraklarından çıkarmayı başarmış. 1692 yılında İspanyolların tekrar toprakları ele geçirmesi ile kilise tekrar inşa edilmiş. 1847’de Meksika ile ABD arasındaki savaş sırasında Amerikan ordusu Taos Valisinin öldürülmesinde kızılderilililerin de parmağı olduğuna inanarak misilleme olarak Toas Pueblo’ya saldırmış. Bu saldırılar sırasında insanların sığınak olarak kullandığı kilise içindeki insanlarla birlikte yerle bir olmuş.
1850 yılında yapılan St Jerome Kilisesi ise Taos Pueblo’nun hemen girişinde yer alıyor.
Taos Pueblo’da hala yaşayan kızılderililer olduğu için girilmesi yasak olan kısımlar var. Bazı evler ise hediyelik eşya dükkanı olarak kullanılıyor. Bu dükkanlarda kızılderililerle karşılaşabilirsiniz. Onun dışında turistlerin bol olduğu saatlerde muhtemelen evlerin çıkmadıkları için çok fazla kızılderiliyle karşılaşmayabilirsiniz.
Taos Kızılderilileri sözlü olarak jenerasyondan jenerasyona geçen Tiwa dilini konuşuyorlar.[separator type=”thin”]
Pazartesi – Cumartesi 8:00-4:30
Pazar – 8:30-4:30
Giriş: 16 USD
Öğrenci:14 USD
10 yaş altı çocuklar için ücretsiz.