Burdur’un Yeşilova İlçesi’ndeki Salda Gölü, yerkabuğunun çökmesi sonu oluşmuş, tektonik bir göldür. Göller Bölgesi içindedir. Turkiye’nin en derin ve suyu en temiz gölüdür. Ayrıca yeryüzünde Mars’ın jeolojik yapısına benzerlik gösteren iki yerden biridir. Biz de bu yaz bu meşhur gölü görme ve gölde yüzme şansı bulduk.
Salda’ya Denizli üzerinden geldik. Ana yoldan hemen uzaklaşıp toprak köy yollarına girdik. Beylerli ve Hayriye Köyleri’yle bu şekilde tanıştık. Çerkez köyü olan Hayriye’de eski evler korunmuş, köydeki evlerin mimarisi birbiriyle uyumlu, yerler tertemiz. Sonradan öğrendiğimize göre köyde okur yazar oranı %95’miş.
Hayriye’den Doğanbaba Köyü ve Salda’ya inerken ki manzara ve karaçam ormanlarının güzelliği tarif bile edilemez. Salda’da ilk Doğanbaba plajı ve kamp alanına baktık. Daha sonra Türkiye’nin Maldivleri denilen bölümüne doğru yola koyulduk. Şansımıza Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da bu bölümü görmek istemiş, o yüzden girişler kapatılmıştı. Biz de Salda Gölü Tabiat Parkı Plajına gittik.
Salda Gölü gitmeden önce fotoğraflarında gördüğümüz kadar güzel. Suyun mavi ve turkuaz renkleri gerçekten etkileyici. Suyu içeriğindeki magnezyum, soda ve kil nedeniyle cilt hastalıklarına ve sivilcelere iyi geliyormuş. Ben de hem yüzdüm, hem de gölün zemininden aldığım kili yüzüme sürdüm.
Son 20 yılda gölün seviyesinde 4 metrelik çekilme olmuş ve devam etmekteymiş. Ayrıca göl çevresinde tesisler ve yerleşimlerin bir kısmının arıtmaları ya yeterli değil ya da çalıştırılmıyormuş. Bir kısmıda atık suları gölü besleyen derelere veriyormuş. Ayrıca çevredeki tarım alanlarının sulanması için gölü besleyen dereler kullanılyor ve bu dereler üzerine kurulması düşünülen göletler Salda Gölü içn büyük tehlike. Dünya üzerinde eşsiz yerlerden biri olan Salda Gölü’nün bu kadar özensiz kullanılması bizi üzdü. Dileriz Salda Gölü Tabiat Parkı ve çevresindeki bakımsız plaj ve kamp alanları temizlenir, denetlenir ve mevcut yapılar dışında yeni yapıların yapılmasına izin verilmez.