Geçtiğimiz şubat ayında Kula’ya gitme fırsatı buldum. Kula hakkında bildiğim tek şey Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi evleriydi fakat bu şahane evlerin yanı sıra tabiat olarak da önemli bir bölgeymiş.
18.yy’dan kalma Osmanlı evleri gerçekten çok etkileyici. Evlerin bir kısmı restore edilmiş, bir kısmı ise bakımsız kalmış. Bu duruma rağmen, her sokakta önünüze bambaşka güzel evler çıkıyor. Kimi sokaklarda evlerin çatıları birbirlerine değecek kadar yakın, Kula yerlisi ‘öpüşen çatılar’ diyor bu evlere. Beyler Evi ve Kestaneciler Evi, yıl boyu ziyarete açık büyük, avlulu iki konak. Bu evleri kesinlikle gezin. Ne yazık ki, eski evlerin güzelliğinin yanında kentin yeni bölümü son derece zevksiz ve uyumsuz binalarla gelişmiş.
Kula’nın ekşi maya ekmeği, leblebisi ve Kula maden suyu meşhur. Ayrıca ıspanaklı pide ve şekerli pide yemeden de dönmeyin. Şarap almak, tadımlamak isterseniz, Yanık Ülke Bağları da Kula’da.
Kula’da binlerce yıl önce seksen kadar yanardağ varmış. Bu dağlardan günümüze donan lavlar kalmış. Bu yüzden Antik Çağ’da bölgeye ‘Yanık Ülke’ (Katakekaumene) denmiş. Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO sertifikalı jeoparkı bu bölgeye kurulmuş. Yürüyüş ve bisiklet parkurları özenle düzenlenmiş. Parkurda yürürken çevredeki volkan konilerini de görebiliyorsunuz. Tabiat olarak inanılmaz güzel bir bölge.
Kula’ya 16 km. uzaklıktaysa Kula Peri Bacaları var. Burası tertemiz havası, kuş sesleriyle ayrıca büyüleyici. Dinlenme alanındaki çeşmenin arkasındaki patikadan en tepe gözlem alanına çıkın. Göreceğiniz manzara eşsiz.
Kula’ya gelmişken 20 dakika uzaklıktaki Emre Köyü’ne de gidin. ‘Burada ne var ki?’ derseniz, cevabım Carullah Bin Süleyman Camii olur. Cami içindeki kitabede 1547 yılında inşa edilmiş olduğu yazıyormuş. Bu küçük caminin özelliği elle çizilmiş, boyanmış duvar resimleri. Dini motiflerin yerine zamanında olmayan çok katlı binalar, tropik meyveler ve ağaçlar, piyanolar, yel değirmenleri, surlar ve gemiler çizilmiş. Kubbede ise yalancı camlar çizilmiş. Yine kitabede Şehzade Abdurrahman Efendi’nin camideki resimleri yaptığı yazıyormuş. Emre Köyü sokaklarında eski Osmanlı evleri, taş evler var fakat bakımsızlıktan ya yıkılmış ya da yıkılmak üzere. Ayrıca köyde Yunus Emre’nin ve Tabduk Emre’nin türbeleri de bulunuyor.
Kula Nerede?
Kula, Manisa’ya bir buçuk saat uzaklıkta.
Nerede Kalınır?
Anemon Kula
Villa Estet Bağ Hotel
Kurcan Otel
Nerede yenir?
Kula Lezzet Sarayı
Ekmekçioğlu Lokantası
Lokanta Estet
Yorum yapılmamış